Odżywianie - zasady ogólne treść: Ogólne zasady odżywiania się osób trenujących biegi długie wraz z przykładami norm żywieniowych i jadłospisów. autor: Eugeniusz Gronostaj --------------------------------------------------------------------- Zasady ogólne Poprzez właściwe żywienie sportowca należy dążyć do tego aby cała przemiana podstawowa, praca [...]
[...] i smaku, niechęcią do przygotowywania posiłków tylko dla siebie. Po przejściu na rentę lub emeryturę zmniejsza się aktywność życiowa. W związku z tym powinno nastąpić obniżenie kaloryczności diety, co pomoże zachować prawidłową masę ciała. Częstym problemem osób starszych, zwłaszcza kobiet, jest osteoporoza. Powyżej 40.-50. roku życia [...]
[...] alarmujące szerzenie się nowotworów układu trawiennego. Wykazano, że błonnik ma w sposób pośredni korzystny wpływ na walkę z otyłością. Włączenie go do jadłospisu powoduje obniżenie zawartości cukru we krwi, jak również stężenia insuliny, czyli jej poziomu we krwi. Insulina zaś, jest czynnikiem magazynującym nadmiar tłuszczów. Błonnik to [...]
[...] Podawane sportowcom napoje powinny charakteryzować się odpowiednią osmolarnością. Wypicie, po wysiłku, znacznej ilości wody o niskiej zawartości elektrolitów, może powodować obniżenie ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, wzmożone wydzielanie hormonu antydiuretycznego i zwiększone wydalanie moczu, pomimo, że organizm znajduje się w fazie [...]
[...] blokujących receptory L/alfa/, drugi cel, to znalezienie sposobu obniżenia poziomu glukozy w komórkach niezależnego od drogi hormonalej (czyli insuliny, która powoduje obniżenie nadmiernej ilości glukozy we krwi). Związkami skutecznie blokującymi receptory L/alfa/ okazały się substancje otrzymywane z roślin takie jak: ksantyna (wyciąg z [...]
[...] agonistami receptorów beta-2, blokuje ona w mniejszym stopniu receptory beta w wyniku chronicznego przyjmowania. Ciągła stymulacja receptorów beta-2 powoduje obniżenie wrażliwości tkanek na beta agonistów. Obniżenie wrażliwości może być homologiczną desentyzacją, gdzie aktywna strona receptora jest przemieszczana wewnątrz błony [...]
[...] podać cukier w trakcie wysiłku, a nie przed nim. Zmęczenie wywołane wysiłkiem cyklicznym intensywnym Przy wysiłku intensywnym zmęczenie ośrodków nerwowych, hipoglikemia, obniżenie wydajności układu oddechowego i krążenia zachodzą szybciej niż przy wysiłku umiarkowanym. Zużycie tlenu wzrasta maksymalnie, a samo zapotrzebowanie tkanek na tlen [...]
[...] dojelitowe rzadko mogą być przyczyną powstania owrzodzenia żołądka lub jelit. W przypadkach hiperkaliemii pojawiają się objawy osłabienia mięśni, parestezje, niedowład, obniżenie ciśnienia tętniczego, zaburzenia rytmu serca, aż do bloku i zatrzymania czynności serca. W przypadkach pojawienia się objawów kardiotoksyczności pod kontrolą EKG [...]
[...] sprawa to obecność naturalnych substancji hipoglikemicznych i antymiażdżycowych . Istnieją. Z czosnku wyizolowano metylowany sulfotlenekaminokwasu cysteiny. On powoduje obniżenie poziomu cukru, który przemienia się w glikogen, a nie cholesterol i triglicerydy. Czyli czosnek działa antymiażdżycowo. Mniej więcej 100 gramów czosnku na dobę [...]
[...] bezpłodność, zmiany w kręgosłupie i stawach nóg, częściej zapadają na nowotwory, choroby wątroby i serca. 46. Statyny mogą odwracać zmiany miażdżycowe Wyższe dawki leków na obniżenie poziomu cholesterolu mogą pomóc osobom chorym na serce, odwracając niektóre procesy chorobowe, zapobiegając udarom i zawałom - wynika z badań brytyjskich naukowców, [...]
[...] chorób układu krążenia. Porównując zalecenie ograniczenia tłuszczów w diecie z zaleceniem konwencjonalnie stosowanego ograniczenia kalorycznego diety , uzyskano podobne obniżenie masy ciała w okresie 6 miesięcy, a następnie w obu porównywanych grupach stopniowe zwiększenie masy ciała, aż do powrotu do poziomu wyjściowego po 18 miesiącach. [...]
[...] pacjenci ci chorowali w przeszłości na astmę. Krew Zmniejszenie liczby krwinek białych, zaburzenia parametrów krwinek czerwonych (zmniejszenie ilości krwinek czerwonych i obniżenie hematokrytu), przyspieszenie opadania krwinek, zwiększenie lub zmniejszenie liczby płytek krwi. Wyniki badań laboratoryjnych Zwiększenie stężenia trójglicerydów i [...]
[...] pacjenci ci chorowali w przeszłości na astmę. Krew Zmniejszenie liczby krwinek białych, zaburzenia parametrów krwinek czerwonych (zmniejszenie ilości krwinek czerwonych i obniżenie hematokrytu), przyspieszenie opadania krwinek, zwiększenie lub zmniejszenie liczby płytek krwi. Wyniki badań laboratoryjnych Zwiększenie stężenia trójglicerydów i [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
[...] nasion i zbóż. Ułatwia trawienie, przez co spełnia bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Poza tym błonnik zwiększa objętość pokarmów, znosi uczucie głodu, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Najbogatsze w błonnik są produkty zbożowe, czyli chleb razowy, gruboziarniste kasze, płatki zbożowe i otręby. Błonnik znajdziemy także [...]
[...] reszt glukozy. W organizmach zwierzęcych jest gromadzony w wątrobie, w mniejszym stężeniu występuje też w tkance mięśniowej." "Podłożem uczucia głodu jest obniżenie stężenia takiego składnika pokarmowego jak np. glukoza, który jest rejestrowany przez ośrodki głodu i sytości w części mózgu zwanym podwzgórzem." a więc [...]
[...] tkankom. HIPERFOSFATEMIA (nadmiar P) Zwykle zawartość fosforu jest wyższa niż zalecają normy żywieniowe. Powoduje to przejściowy nadmiar fosforu, przy którym następuje obniżenie wchłaniania wapnia. Chroniczna hiperfosfatemia może prowadzić do nadczynności przytarczyc i być przyczyną utraty masy kostnej. Zalecane dzienne spożycie - 700 do [...]
[...] tego, że większość badań, które dotyczą ludzi ukazją znikomy efekt etanolu na serum hormonu luteinizującego (LH), niektóre dane wykazały jego wzrost, a znowuż jeszcze inne obniżenie.“ - Koziris LP, et al (2000). Wydaje się więc, że mainstreamowi fitnessowcy, którzy są najbardziej zatwardziali w propagowaniu mitu „alkohol-kasuje-testosteron“ [...]
[...] LDL (złego cholesterolu) do 25% przez 30 dni *Poprawia tolerancję glukozy *40mg/dl - 80mg/dl redukcja poziomu cholesterolu w przypadku stosowania z przepisanym lekiem na obniżenie cholesterolu... WARTOŚCI ODŻYWCZE: (w 1 porcji – miarka 10g) Kalorie 50 Kalorie z tłuszczu 5 Tłuszcz 0,5g 1% Cholesterol 0mg 0% Sód 65mg 3% [...]